Göteborgs kollektivtrafik

Det finns mycket att säga om Göteborgs kollektivtrafik. Rent strukturellt är kommunikationerna uppbyggda med hjälp av spårvagnar, bussar och båtar. Det finns även pendeltåg som kan ta dig utanför Göteborgs gränser och om du har fysiska besvär kan du ansöka om färdtjänst som också ingår i denna stads kollektivtrafik. Spårvagnslinjerna har varit en betydande del av trafiken sedan i början på 1800-talet då detta nät anlades. Nuförtiden är det mer än bara ett fortskaffningsmedel, det är även ett kulturellt uttryck och till många göteborgares förtret en anledning till att man ibland kommer försent till jobbet.

iStock_000079876619_MediumTa dig framåt

Spårvagnarna glider vid perfekt väder, tyst fram igenom Göteborgs stad och gör så att människor kan ta sig mellan olika ställen. Eftersom denna typ av kollektivtrafik är belägen ovan jord, till skillnad från exempelvis tunnelbanan i Stockholm, påverkas vagnarna väldigt mycket av väder och vind. Många göteborgare och besökande turister kan snabbt märka hur vagnarna gnisslar och tjuter, vilket Västtrafik försöker åtgärda genom att smörja in spåren med olja och annat fett. Trots vissa oljud är detta ett charmigt sätt att ta sig fram, eftersom det utgör en väsentlig del av det som är Göteborgs hjärta och själ. Bor du i Göteborg och vill fylla ditt liv med mer njutbara ting? Du kan påverka din vardag enkelt genom att ta en sightseeingtur på en spårvagn eller investera i ditt hem och din trädgård genom att skaffa ett attefallshus hemma, eller varför inte besöka nöjesfältet Liseberg en helt vanlig tisdag? Ta med kollegorna och gör det till en tradition.

Res enkelt och billigt

Precis som alla bolag inom kollektivtrafik i Sverige har även Västtrafik utsatts för pressen att höja priserna på resor. Är du vuxen kostar din månadsbiljett några hundralappar men Ungdomar i Göteborg reser gratis. I Göteborg har stadens mäktiga personer länge försökt hitta ett sätt att underlätta för invånarna. Vare sig du är på besök i staden eller bor där permanent finns en del oväntade fördelar som alla kan ta del av. Om du reser med Västtrafik och löser en biljett har du till exempel fri tillgång till att även åka båt så länge biljetten gäller, vilket innebär att du kan komma långt ut i Göteborgs vackra karga skärgård, utan att behöva betala extra. I många andra svenska städer har de olika färdmedlen sina egna betalsystem, men i Göteborg har staden verkat för att alla olika kommunikationsmedel ska vara sammankopplade och så billiga som möjligt. Som läget ser ut idag kommer detta fortsätta länge till.

gazeti